VVD stelt schriftelijke vragen over strubbelingen komst recyclingbedrijf Delfzijl

De Statenfractie van de VVD Groningen juicht de mogelijke komst van het recyclingbedrijf ‘Van Bentum Recycling Centrale’ toe. De komst van het recyclingbedrijf op het industrieterrein Oosterhorn bij Delfzijl kan voor 75 tot 100 nieuwe banen zorgen. De VVD-fractie heeft vernomen dat er strubbelingen zijn om de komst van dit bedrijf mogelijk te maken. De VVD wil alle ruimte geven aan deze ondernemer.

Uit berichtgeving van het Dagblad van het Noorden blijkt dat het bestemmingsplan bij Delfzijl en het milieurapport nog steeds niet op orde zijn. In Oosterhorn is een verouderd bestemmingsplan van kracht. De nieuwe versie is al twee keer gesneuveld bij de Raad van State. De overheid worstelt met dit dossier; dit kan ervoor kan zorgen dat het recyclingbedrijf uitwijkt naar een andere locatie in het land. De VVD-fractie wil dat het niet zo ver komt. Statenlid Nico Bakker: ‘het College heeft 2-3 miljoen euro beschikbaar gesteld om bedrijven te trekken, maar bedrijven die zich melden lopen tegen een muur van problemen aan. Dat schrikt af.’

De VVD-fractie heeft naar aanleiding van de berichtgeving de volgende vragen aan het College van Gedeputeerde Staten gesteld:

1.      Heeft het College kennis genomen van het artikel ‘Overheid worstelt met nieuw bedrijf,’ zoals is gepubliceerd in het Dagblad van het Noorden, editie 4 februari 2015?

2.    Is het College het met de VVD-fractie eens dat de komst van het recyclingbedrijf een geweldige impuls zou kunnen betekenen voor de economie en werkgelegenheid in de provincie Groningen? Zo nee, waarom niet?

3.    Deelt het College de analyse van de VVD-fractie dat de bureaucratische rompslomp rondom milieuvergunningen en verouderde bestemmingsplannen het vestigingsklimaat van de provincie Groningen zwaar onder druk zet? Zo nee, waarom niet?

4.    Welke rol heeft de provincie Groningen het afgelopen jaar gespeeld bij de vaststelling van de bestemmingsplannen van de gemeente Delfzijl inzake het recyclingbedrijf?

5.   Eigenaar Van Bentum kan geen milieuvergunning aanvragen omdat er geen bestemmingsplan is. Klopt deze aanname, en zo ja, waarom heeft het College dhr. Van Bentum dan toch geadviseerd een milieuvergunning aan te vragen?

6.   Is het College bereid om op zeer korte termijn in gesprek te gaan met het recyclingbedrijf, met als doel de obstakels rondom de vestiging van het recyclingbedrijf op te lossen, en daarmee de komst ervan zeker te stellen? Zo nee, waarom niet?