VVD vindt: er is maar één route voor de gaswinning: omlaag

Voor de Statenfractie van de VVD in Groningen is meer dan 27 miljard kuub gaswinning per jaar niet bespreekbaar. Uit een uitgelekt winningsplan van de NAM zou blijken dat deze naar 30 BCM wil het komende winningsjaar.

Fractievoorzitter Mirjam Wulfse: " Dat is onbestaanbaar. Er is geen weg terug meer, de gaswinning staat nu op 27 en kan alleen maar omlaag. Wij willen een slim winningsplan zien, waarbij per gebied precies gekeken wordt hoe het met de druk in het gasveld is, zodat er zo veilig mogelijk met de hand aan de kraan gewonnen kan worden. Precies meten en regelen, veilig winnen en zo nodig importeren van gas, dat is wat Groningen nodig heeft. Wij denken dat er met steeds beter onderzoek ook preciezere inschattingen van risico' s mogelijk zijn, waardoor we de veiligheid steeds beter kunnen waarborgen."

Ook wil de VVD de gegevens die uit de onderzoeken komen én de onderzoeksmethodes onafhankelijk laten beoordelen. De Statenfractie weet zich gesteund door de Tweede Kamerfractie van de VVD. "Woordvoerder André Bosman en ik hebben elkaar gisteren uitgebreid gesproken en we staan er precies hetzelfde in, " zegt Wulfse. Ook wat betreft het aantal te versterken huizen hebben we dezelfde insteek: geen tijd besteden aan discussies over het aantal te versterken huizen, geen geruzie, gewoon beginnen en versterken wat nodig is. Hoeveel panden dat uiteindelijk zullen zijn, weten we pas achteraf." Mocht de NAM nu echt met een plan voor hogere gaswinning voor de dag komen dan voelt de VVD in Groningen zich gesterkt door de VVD in de Tweede Kamer. Ook gaan de Provinciale Staten reageren op het nieuwe winningsplan. Volgens de VVD zal er ook in de Staten geen enkele fractie zijn die wil experimenteren met een hogere winning.

 

Reactie Mirjam Wulfse op RTVNoord: http://www.rtvnoord.nl/radio/programma/20051/Op-Noord/aflevering/3063 (op 5 min)

 

Reactie VVD Tweede Kamerlid André Bosman op BNR: http://www.bnr.nl/?player=archief&fragment=20160418124715360