Werkbezoek aan Lauwersmeergebied

De Statenleden van de provincie Groningen hebben op 8 juni een bezoek gebracht aan het Lauwersmeergebied. Namens de VVD waren woordvoerder water Nico Bakker en woordvoerder natuur Matthijs Oosterhuis aanwezig. Het onderwerp van het bezoek was de proef met het verhogen van het waterpeil in het Lauwersmeer. 

Er werd in Oostmahorn, bij de RJ Cleveringsluizen en in de Kollumerwaard gesproken met natuurbeheerders, recreatieondernemers, specialisten waterveiligheid en landbouwers over de gevolgen van de proef. 

Met de proef wordt geprobeerd om het gebied aantrekkelijker te maken voor vogels. Maar de proef heeft ook een keerzijde: het Lauwersmeer wordt minder aantrekkelijk voor toerisme en landbouw. 

Matthijs Oosterhuis: “Een mooie en toegankelijke natuur is altijd inzet van de VVD. Maar wij maken ons zorgen over de gevolgen van deze proef voor de landbouw in het gebied. Die krijgt het moeilijker vanwege verzilting en de verhoging van de grondwaterstand, dat werd vandaag weer duidelijk. Ook de toerismesector is er niet over te spreken. Door de peilverhoging wordt het gebied bijvoorbeeld minder toegankelijk voor sportvissers die in recreatiepark Esonstad logeren.” 

Nico Bakker maakt zich zorgen over de waterveiligheid: “Mij is niet duidelijk welk risico we lopen met deze proef. Dat is nooit duidelijk uitgezocht en op papier gezet. Ik wil daarom een goede risico-inschatting, voor deze proef van start gaat.” Ook maakt Bakker zich zorgen over de bereikbaarheid: “Esonstad is niet bereikbaar voor vaarrecreatie. En een deel van Noordwest-Groningen is onbereikbaar over het water omdat het Hunsingokanaal niet meer bevaarbaar is.” 

De VVD gaat deze punten bij de behandeling van het onderwerp in de Staten inbrengen.