VVD: meer duidelijkheid voor boeren en inwoners rond buizenzone

In de Statencommissie 'Ruimte, Natuur en Leefbaarheid' (RNL) spraken de Staten op 3 juni over de ontwikkeling van de buizenzone tussen Delfzijl en de Eemshaven. Vanwege dit plan reserveert de provincie een strook ruimte waarop geen ontwikkeling plaats mag vinden. Voor boeren en inwoners in het gebied betekent dit dat zij hun bedrijven niet kunnen ontwikkelen.

Tot op heden bleef onduidelijk hoe de provincie de buizenzone wil inrichten. VVD-Statenlid Matthijs Oosterhuis: "Aan dergelijke goede initiatieven wil de VVD gerust ruimte geven. Maar als steeds onduidelijk blijft wanneer de schop de grond in gaat, zadelen we de inwoners op met een overbodig verbod. Dat wil de VVD niet."

Op vragen van de VVD zei het provinciebestuur toe voor een laatste keer aan te dringen bij de initiatiefnemers om de plannen concreet te maken. Lukt dat niet, dan zullen de Staten uiterlijk dit najaar bij het vaststellen van de nieuwe omgevingsvisie besluiten of de reservering zal vervallen. Ontwikkeling van de strook grond waar de buizenzone zou komen wordt dan weer mogelijk.