VVD: geen Limburgs lijk in de kast!

De VVD vraagt het College om opheldering over de toekenning van 2,8 miljoen euro subsidie aan een bedrijf dat mogelijk een claim van 4,25 miljoen euro uit Limburg te wachten staat.

Het bedrijf TSM wil zich vestigen in Farmsum; het college heeft besloten dat bedrijf een subsidie van 2,8 miljoen euro toe te kennen. Bij navraag blijkt dat het bedrijf zich eerder wilde vestigen in Limburg en daar 4,25 miljoen euro subsidie heeft gekregen om vervolgens bijna failliet te gaan. Het Limburgs Parlement is akkoord gegaan met kwijtschelding van die hele schuld tenzij het bedrijf elders succesvol zou starten, dan willen de Limburgers hun geld terug.

De VVD verbaast zich over de berichten. "We willen geen subsidie verstrekken aan een bedrijf dat zijn beloftes niet na kan komen en naar Groningen uitwijkt omdat het elders is uitgespeeld," zegt fractievoorzitter Mirjam Wulfse. Zit er een Limburgs lijk in de kast?  

Ook vraagt de VVD zich af waarom gedeputeerde Brouns voor de tweede keer naar buiten komt met mededelingen over grote subsidies en werkgelegenheid, terwijl de bedrijven nog niet voldoen aan alle extra eisen die gesteld worden. In mei gebeurde dat met Phoenix , een bedrijf waarvan de voorganger in een nog niet afgerond faillissement zat.

Werkgelegenheid is belangrijk, maar er mogen geen valse verwachtingen worden geschapen, vindt de VVD. Ook de Statenfractie van de VVD in Limburg heeft vragen gesteld, die zijn erop gericht het geïnvesteerde Limburgse geld terug te krijgen.