VVD stelt aanpassingen plan EHS Westerbroek voor

De VVD heeft bij de behandeling van het inpassingsplan EHS[1] (Ecologische Hoofdstructuur) Westerbroek in Provinciale Staten twee wijzigingen voorgesteld. De eerste wijziging is een beperking van de breedte van een strook natuur langs de A7, dit om tegemoet te komen aan de wens van omliggende boerenbedrijven en omwonenden. De tweede wijziging is het behoud van een fietspad ten zuiden van de Scharmerplas.

Verbindingszone A7

Door omwonenden en boerenbedrijven is herhaaldelijk gevraagd om de strook natuur langs de A7, ook wel verbindingszone genoemd, niet breder te laten zijn dan 150 meter. De VVD wil dat deze wens in het uiteindelijke plan wordt opgenomen. VVD-landbouwwoordvoerder Matthijs Oosterhuis: “Helaas kiest de provincie Groningen in het voorstel voor een strook van 300 meter. De omwonenden zien teveel goede landbouwgrond veranderen in natuurgrond. Dat heeft voor omliggende boerenbedrijven gevolgen voor hun bedrijfsvoering. Het maakt het voortbestaan van de bedrijven in de toekomst onzeker.”

Met name in het gebied tussen Westerbroek, de A7 en Scharmer is het passen en meten met de beschikbare ruimte. De snelweg, de natuur en de landbouw en de inwoners moeten naast elkaar kunnen bestaan. Omwonenden hebben zich jarenlang ingezet voor een goede balans. De VVD is daarom teleurgesteld dat er in het plan te veel ruimte in beslag wordt genomen door de natuurbestemming.

Fietspad

In het inpassingsplan wordt voorgesteld om het huidige voetpad ten zuiden van de Scharmerplas te schrappen. Oosterhuis: “Veel mensen hebben hier een zienswijze over ingediend. Het pad wordt gebruikt als fietspad. De politiek heeft dan een taak om het plan zo aan te passen, dat het ook in te toekomst een pad blijft.” De VVD stelt in de Staten voor om het voetpad te veranderen in een fietspad. De VVD vindt het belangrijk dat inwoners van Groningen zelf kunnen kiezen hoe ze zich verplaatsen.

Besluitvorming

Op woensdag 4 november werden de wijzigingsvoorstellen behandeld in Provinciale Staten. Alleen de PVV, Groninger Belang en Partij voor het Noorden steunden de voorstellen. Dit was te weinig voor een meerderheid; de voorstellen zijn helaas verworpen.  


[1] De ecologische hoofdstructuur, tegenwoordig het Natuurnetwerk Nederland genoemd, is een landelijk dekkend netwerk van natuurgebieden.