Aardbevingsschade

Dorpshuis Leermens

Schade door bevingen wordt door het Rijk betaald
Aardbevingsschade is een gevolg van de bevingen die door de aanhoudende gaswinning uit het grote Groninger veld ontstaan. De NAM is verantwoordelijk en aansprakelijk voor alle schade als gevolg van de winning. Om de bewoners te ontlasten hoeven ze sinds kort niet meer met de NAM in gesprek over de hoogte van de schade, maar heeft het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat de afhandeling daar weggehaald. Het ministerie zorgt dat er voldoende geld binnenkomt. De provincie en de gemeentes hoeven geen bedragen voor te schieten of te betalen.

Vaart maken met versterking en vernieuwing 
Er zijn grote stappen gemaakt om zowel schade als versterking anders en beter aan te pakken. Omdat de gaswinning wordt stopgezet en de risico’s snel naar beneden gaan, zijn er in overeenstemming met de regio Groningen nieuwe manieren van beoordeling, afhandeling van schade en versterking ingezet. Het is opnieuw wennen en dat betekent dat er op een andere manier wordt gewerkt.
Ook gemeentes moeten wennen aan hun rol en worstelen met de nieuwe werkwijze. Hoe matchen we versterking en stads- en dorpsvernieuwing? Het gewenste tempo van afhandeling en versterking is nog niet bereikt. Er moet duidelijk worden gecommuniceerd, ook als dat lastig is.
Het is belangrijk om goed contact en overleg met het Ministerie van EZK te houden. Ook de provincie kan zich coördinerend opstellen en de gemeentes de helpende hand toesteken zodat er echt vaart komt in de aanpak.