VVD Groningen: excuses minister Kamp goed en noodzakelijk

De VVD in de Provinciale Staten van Groningen vindt de excuses die minister Kamp van Economische Zaken gisteren maakte op z'n plaats en noodzakelijk. Tot en met 2013 stonden maximale winst, optimaal gebruik en continuïteit van de gasvoorziening voor burgers bij alle kabinetten voorop. De veiligheid van de inwoners speelde nauwelijks een rol, zo staat in het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OvdV).

De OvdV zegt dat verantwoordelijke betrokkenen zich in een vroeg stadium hadden moeten realiseren dat de grootscheepse winning onbekende risico' s met zich meebracht. Het reduceren van die onzekerheid had uitgangspunt van het handelen moeten zijn, maar was dat niet. De bewoners in Groningen werden in 2013 door het alarmerende rapport van het Staatstoezicht op de Mijnen (SODM) bevestigd in de indruk dat ze misleid zijn en dat hun veiligheid in het geding is. Na de recente verschijning van het rapport van de OvdV blijkt ook dat de inwoners het bij het rechte eind hadden. "Het is goed en noodzakelijk dat deze regering en minister Kamp in het bijzonder de verantwoordelijkheid voor het handelen van alle partijen in het zogenaamde gasgebouw van de afgelopen 30 jaar neemt en spijt betuigt voor dit handelen," zegt lijsttrekker en gedeputeerde Mark Boumans.

De VVD-fractie deelt die mening. "Na de verschijning van het rapport is er een luide en brede roep om excuses vanuit Groningen gekomen. Nu die er zijn, is het ook zaak ze te aanvaarden," aldus fractievoorzitter Mirjam Wulfse. Het vertrouwen in de overheid en de NAM is daarmee nog lang niet hersteld, maar de ruiterlijk erkenning geeft aan dat de inwoners van Groningen het bij het rechte eind hadden en dat er nu heel anders naar de gaswinning gekeken moet worden. De veiligheid en de onzekerheden daarover moeten leidend zijn en dat zijn ze nu ook. De VVD Groningen ziet dit als een begin om het vertrouwen te herstellen. Nederland staat in een andere stand ten aanzien van de gaswinning. Een goede uitvoering van alle maatregelen zal daarbij zeker helpen, een klus die met vereende krachten geklaard zal moeten worden.

De VVD Groningen vindt het bemoedigend dat minister Kamp onderzoekt of het Groninger veld alleen aanvullend gebruikt kan worden. Verder vindt de VVD dat alle aanbevelingen uit het rapport van de OvdV overgenomen moeten worden.