Inzet debat gaswinning

Vandaag 14 september wordt er in de Tweede Kamer gesproken over het concept gasbesluit van het kabinet.

De vvd statenfractie heeft permanent overleg met de VVD in Den Haag.

Voor de inbreng voor vandaag heeft de statenfractie de volgende hoofdpunteni vanuit Groningen ingebracht:

De Nam moet op grotere afstand komen: schadeprotocollen en afhandeling moeten onafhankelijk ingericht worden.

De doorzettingsmacht van de Nationaal Coordinator Groningen moet sterker worden, hij heeft meer bevoegdheden nodig, zodat de schade-afhandeling verbeterd kan worden. De kleinere schades zouden met minder bureaucratie opgelost kunnen worden en voor de grotere schades is er een loket nodig, waar kennis over verschillende aspecten van schade beschikbaar is, zodat ze snel mogelijk en adequaat opgelost kunnen worden.

De gaswinning gaat nu naar 24 miljard kuub per jaar, de VVD statenfractie vindt dat de dalende lijn naar de toekomst de enige optie is. De gaswinning kan niet meer omhoog. Ook moet er elk jaar bekeken worden of er een aanpassing naar beneden mogelijk is.

Het  meet- en regelprotocol waarmee, je met de hand aan de kraan kunt winnen, moet sterk verbeterd en aangepast worden zodat het echt bijdraagt aan het voorkómen van schade. 

Het cultureel erfgoed van Groningen verdient extra bescherming en een doelmatige aanpak. Soms zijn er omslachtige regels waardoor  monumenten nauwelijks hersteld of versteekt kunnen worden. Dat moet eenvoudiger kunnen en regelgeving kan aangepast worden.

De gegevens uit onderzoeken en ook die uit de inspecties van huizen kunnen geanonimiseerd als open data beschikbaar gesteld worden. Gratis en herbruikbaar zodat allerlei marktpartijen oplossingen kunnen aandragen en de vrije keuze voor bewoners, eigenaars en bedrijven gegarandeerd is.

De statenfractie vindt volledige transparantie van groot belang voor de Groningers.