VVD: provinciaal geld voor bedrijven in Groningen

De VVD in provinciale staten vindt dat de provincie het bedrijfsleven in Groningen te hulp moet schieten. Directe reden daarvoor is het faillissement van Aldel, waardoor honderden banen verloren gaan.

De provincie heeft een groot fonds beschikbaar gesteld voor het bedrijfsleven en is voornemens om ook een groot deel van het provinciaal vermogen in te zetten voor publieke taken. Bedrijven kunnen geld lenen van de provincie uit een "revolverend fonds", dat is voor innovatieve bedrijven. De VVD vindt dat bedrijven gerelateerd aan de regio Delfzijl/Eemshaven met voorrang van dit geld moeten kunnen profiteren.

“De nood is hoog en we willen alles op alles zetten om de bedrijvigheid te behouden én te stimuleren" zegt fractievoorzitter Paulien Geerdink. "We willen van het College op 8 januari aanstaande tijdens de extra Statenvergadering weten waarom Aldel precies failliet is, wat de gevolgen zijn, of alles op alles is gezet om een doorstart te bevorderen, of we niet direct zelf goedkope stroom kunnen leveren én we willen weten of de provincie bereid is dat fonds met voorrang open te stellen voor de bedrijven in Delfzijl en de Eemshaven. De grens is bereikt en we moeten als provincie onze verantwoordelijkheid direct nemen".


De VVD zal volgende week in elk geval de volgende vragen aan het College stellen:

  1. Welke mogelijke directe en indirecte risico’s lopen we als Provincie Groningen bij de afwikkeling van het faillissement van Aldel?
  2. Is er een mogelijkheid om bijvoorbeeld via kabels op Gronings grondgebied op korte termijn op het haventerrein van GSP met eigen geproduceerde energie tegen kostprijs bedrijven te helpen? Zo ja, wat is daar voor nodig en biedt dit nog soelaas voor een eventuele doorstart van de onderneming van Aldel? Zo nee, wat/wie houdt het tegen?
  3. Welke maatregelen worden genomen voor de vele toeleverende bedrijven die in zwaar weer terecht komen door het faillissement van Aldel? Kan het recentelijk ingestelde revolverende fonds voor innoverende bedrijven hiervoor ingezet worden en zijn er mogelijkheden om het provinciaal vermogen in te zetten?