VVD: Plan minister Kamp wordt langs Groningse meetlat gelegd

De VVD in provinciale staten zal de plannen waar Minister Kamp naar verwachting volgende week namens de regering mee komt zeer kritisch beoordelen. Dat is bij een intern VVD overleg besloten.

De Ministerraad neemt een besluit n.a.v. alle onderzoeksresultaten. Het gaat om de onderzoeken in Groningen, het advies van het Staatstoezicht op de mijnen en het nieuwe winningsplan van de NAM. "Wij hebben als fractie natuurlijk niet stil gezeten het afgelopen jaar," zegt Mirjam Wulfse. "We hebben zelf een uitgebreid plan gemaakt en hebben daarnaast nu bepaald waarop we de plannen uit Den Haag gaan beoordelen. We noemen dat de Groningse meetlat."

Kern van de zaak is dat de maatregelen voor de getroffen Groninger bevolking en bedrijven echte oplossingen bieden. Geen fonds dat bestuurders gaan verdelen, geen grens van 1 miljard, maar concrete geformuleerde maatregelen, waar de mensen zelf profijt van hebben, op korte en lange termijn. Geen eenmalige reservering maar een jaarlijkse kostenpost voor de NAM. Dat zal veel meer dan 1 miljard kosten, verwacht de VVD. De partij wil niet kijken naar het bedrag maar zegt dat alle maatregelen die nodig zijn, genomen moeten worden, wat ze ook kosten. De NAM moet ook, meer dan nu het geval is, deze "lasten" nemen en ze als normaal beschouwen. "Dat willen we ook merken," zegt de VVD.

Wat de partij in ieder geval wil zien is:

  • Ruimhartige en vlot verlopende schadevergoedingen én goede procedures en beroepmogelijkheden 
  • Preventieve maatregelen aan huizen en bedrijven te beginnen in epicentra, later in schillen naar buiten toe
  • Preventieve maatregelen aan basale infrastructuur waar nodig (wegen; spoor; electriciteitsnetwerk, gasleidingen, waterkeringen etc) met duidelijke taakverdeling Rijk, provincie, waterschappen, gemeentes.
  • Maatregelen op het gebied van energiebesparing om huizen een meerwaarde te geven
  • Versterking van het gebied waarbij snel internet op het platteland en de economie op de VVD lijst staan.
  • Inzet en ontwikkeling van de kenniscomponent in samenwerking met de NAM en de bouwwereld.

Daarnaast heeft de partij heel veel ideeën over de vorm en uitvoering:

  1. Omvattende en rechtstreekse aanpak
  2. De gebruiker bepaalt
  3. Op naar een lerende samenleving; geen mallen maar lerende processen
  4. Iedereen actief aan de slag
  5. Delen via open data
  6. We betrekken onze jeugd bij de vooruitgang
  7. Zo min mogelijk bureaucratie, eenvoudige procedures

Naast de maatregelen die de VVD van de NAM en de regering verwacht heeft zij ook een lijst met maatregelen die de provincie en de gemeentes zelf kunnen nemen.

De VVD zal haar eigen visie volgende week bekend maken.