VVD: Werkbezoek 'Van beving naar binding'

De VVD-Statenfractie is samen met Tweede Kamerleden René Leegte, Arno Rutte en Betty de Boer op werkbezoek geweest bij het Alfa College in Groningen.

Daar presenteerde de voorzitter van het College van Bestuur de heer Engel Antonides het idee voor een nieuw kennis- en praktijkcentrum voor bevingsbestendig bouwen. In samenwerking met o.a. de Hanze Hogeschool, Bouwend Nederland en de NAM zetten zij zich in voor het vinden van duurzame oplossingen voor de aardbevingsproblematiek in de regio. Door bij- en omscholing van vakspecialisten willen zij de kwaliteit en continuïteit voor de aanpak van bevingsschade waarborgen.

De heer Rolf Koops van Bouwend Nederland benadrukte het belang van maatgericht werk met een persoonlijke insteek. Alle partijen zijn van mening dat er naast het technische 'bouwaspect' ook een verbinding gelegd moet worden met de wensen van de bewoner. Hierbij kan gedacht worden aan het verplaatsen van de slaapkamer naar beneden voor een alleenstaande oudere, verbouwen, energiezuinig maken en dergelijke.

De VVD- Statenfractie vind het van belang dat er groot gedacht wordt, dat betekent dat krimp, bevingen en economie samen voor nieuwe perspectieven gaan zorgen als we een slimme aanpak kiezen. Daarbij is nauwe samenwerking tussen het bedrijfsleven, kennisinstituten en de politiek leidend en staat de inwoner niet alleen nu maar ook straks centraal. Die bepaalt wat er gebeurt.