VVD vraagt spoeddebat aan over "Dialoogtafel"

De VVD in provinciale staten van Groningen heeft een groot aantal bedenkingen bij de Dialoogtafel. Deze overlegtafel, die het vertrouwen van inwoners in het aardbevingsgebied in de overheid en de NAM moet herstellen, start binnenkort. De VVD vindt dat er veel te weinig inwoners aan tafel zitten en te veel bestuurders.

"De tafel zou worden opgezet om het vertrouwen van inwoners terug te winnen en wat schetst onze verbazing?" zegt Mirjam Wulfse "Er komen 13 bestuurders aan tafel en 2 inwoners, die ook nog één organisatie vertegenwoordigen. Hoe kunnen de mensen zich daar nu in herkennen? De VVD wil dat er meer gewone mensen aan tafel komen en dienen daartoe een motie in.

Verder hebben we twijfels over de slagvaardigheid en we vinden de kosten van tafel erg hoog (€ 620.000,- per jaar + € 300.000,- aan onderzoek). Ook vragen we ons af hoe de rol van de staten wordt ingevuld. Gaat het om nieuw beleid of is het een verlenging van bestaand beleid? Hoe meten we of de tafel haar doelen haalt en hoe wordt dat aan ons gerapporteerd? Aan wie legt de tafel verantwoording af, hoe democratisch is het geheel? Dat zijn allemaal vragen die we morgen in het spoeddebat gaan stellen," aldus de VVD.