VVD : betere waardevermeerdingsregeling voor huizen met schade

De VVD wil dat de definitieve waardevermeerderingsregeling die volgend jaar ingaat, sterk verbeterd wordt.

Het is een regeling die probeert d.m.v. maatregelen op het gebied van energiebesparing (spouwmuurisolatie, zonnepanelen, duurzame ketel etc) waardedaling tegen te gaan en waardevermeerdering te realiseren. Het gaat om €4000,- per pand dat een schade door bevingen heeft van meer dan €1000,- én in een van de 9 aangewezen gemeenten ligt.

Er zijn 3 aspecten die de VVD wil veranderen:

1. Zorg ervoor dat de hele provincie ervoor in aanmerking komt, schade door bevingen moet bepalend zijn, niet de plek waar je woont. Daarbij mag geld niet leidend zijn.

2. Particuliere woningbezitters zouden met voorrang geholpen moeten worden. Zij ondervinden waardedaling persoonlijk en moeten snel geholpen worden zodat ze vrij zijn hun huis te verkopen als ze dat willen.

3. Stop met een losse regeling. Koppel de definitieve regeling aan de versteviging, aardbevingsbestendig maken en het schadeherstel.


Het College van gedeputeerde Staten heeft de VVD twee toezeggingen gedaan: zij zal zich inspannen om de regeling voor iedereen met schade uit te breiden en zij zal de regeling proberen te koppelen aan de andere genoemde  maatregelen.

De tijdelijke regeling loopt tot april volgend jaar. Daarna wordt de definitieve regeling ingezet. Totaal gaat het voorlopig om een bedrag van 125 miljoen euro voor 5 jaar. " Als de regeling voor alle panden met bepaalde schade gaat gelden, zal dat bedrag omhoog moeten" zegt fractievoorzitter Mirjam Wulfse. " Het is van groot belang de waarde van huizen op peil te houden. Verder is deze maatregel goed voor plaatselijke economie, want er komt veel werk uit voort".  

De VVD heeft de regeling op de agenda van de Statenvergadering geplaatst, speciaal om deze verbeteringen te realiseren. "Mooi dat dit gelukt is", aldus de fractie.