VVD: ruimtelijk beleid gericht op mogelijkheden en ontwikkelingen

De VVD wil dat Groningers kunnen werken, wonen en recreëren in een veilige bereikbare omgeving. Dat heeft fractievoorzitter Mirjam Wulfse vandaag laten weten bij de bespreking van een startdocument om naar nieuwe ruimtelijk beleid te groeien. Beleid dat wordt vastgesteld door een nieuw College na de verkiezingen.

De VVD is blij dat het college de intentie heeft uitgesproken taken over te dragen aan gemeenten en dat de provincie zich gaat beperken tot haar kerntaken. In deze College periode heeft de provincie al taken overgedragen aan de gemeenten en wat de VVD betreft gaat dat door. Vertrouwen in dat bestuur, dat is van belang.

Meer taken naar de gemeenten, dat wil de VVD en wij vragen het College niet alleen haar eigen agenda hierin te volgen maar ook serieus in te gaan op wat die gemeentes zelf aangeven. De VVD gaat dat ook doen en zal in januari een lijst met taken die we naar de gemeenten kunnen publiceren .

De VVD wil een ruimtelijk beleid dat gericht is op mogelijkheden en ontwikkelingen. Een beleid dat flexibel is waar nodig en uitnodigend is voor werkgevers en bedrijvigheid stimuleert zonder dat onze landschappen overal hetzelfde worden.

Een groeimodel voor de intensieve veehouderij en akkerbouw, de VVD staat daarvoor open. Kleinschalige ontwikkelingen mogen op veel plaatsen, grootschalige moeten als het enigszins kan op de plaats waar de initiatiefnemer dat aangeeft. Bij die ontwikkelingen hoort bereikbaarheid, dat is een speerpunt voor de VVD. En bereikbaarheid is voor ons ook een platteland dat aangesloten is op snel internet.

De VVD wil dat onze kustplaatsen toeristisch aantrekkelijker worden, ook daar willen we ruimte scheppen voor de ondernemer.

De provincie moet zich niet bezig houden met detailhandelsbeleid, dat is aan ondernemers en de markt.