VVD stemt in met provinciale begroting 2015

De VVD is van de financiële degelijkheid, daarom zijn we blij met een sluitende begroting. Een begroting die ook enige ruimte geeft.

Dit jaar is er een fors beroep gedaan op een aantal co-financieringen vanuit de provincie. Dit vindt zijn weerslag in de provinciale begroting. De VVD is er content mee dat dit binnen de huidige begroting opgelost gaat worden.

In de voorjaarsnota 2014 stelde het college van Gedeputeerde Staten voor een beroep te doen op haar eigen vermogen. Door een bedrag van €5,8 miljoen uit de spaarpot te halen voor de periode 2015-2018. Dat had en heeft niet voorkeur van de VVD omdat wij vinden dat het eigen vermogen in stand dient te blijven. Hiermee kunnen op langere termijn o.a. infrastructurele werken worden uitgevoerd die belangrijk zijn voor de economische ontwikkeling van onze provincie.

De VVD wil behoedzaam blijven begroten in toch onzekere tijden. Door een hogere uitkering van het rijk kan dit beroep grotendeels ongedaan worden gemaakt. De VVD is blij dat er dan zo weinig mogelijk lasten naar de toekomst worden doorgeschoven.

Een bedrag van € 2,1 mlj van de begrotingsruimte 2015 is niet ingevuld. Gezien het onzekere begrotingsbeeld en mogelijke gevolgen van rijksbeleid met name de decentralisatie van taken is de VVD het eens met het college om daar op dit moment geen nadere invulling aan te geven. De nieuwe Staten na de verkiezingen dienen ook ruimte te hebben om nieuw beleid te maken.

In de begroting 2014 zijn voor het eerst kengetallen, prestatie-indicatoren en proces-indicatoren opgenomen. Dit als een groeimodel naar latere begrotingen. Het college heeft vastgesteld dat iedere provincie worstelt met het opnemen van kengetallen en indicatoren en het daarbij concreet benoemen van streefwaarden. De begroting van de provincie Flevoland schijnt een positieve uitzondering te zijn.

De VVD is het met het college eens om gezamenlijk (GS en PS) te kijken of de positieve elementen zoals de doelenboom overgenomen kunnen worden.

Vorige week heeft de rijksbegroting het licht gezien. Hierin staan ook een aantal zinnen over de Wet houdbare overheidsfinanciën. De Miljoenennota 2015 is de eerste begroting waarvan de wet HOF onderdeel uitmaakt. In deze wet is ook afgesproken hoe Nederland gebruik kan maken van vermogens van lagere overheden om Europese begrotingsafspraken na te komen. In het najaar van 2014 zal hier overleg over komen over een nadere uitwerking. De VVD is het niet eens dat het mogelijk is dat nog een nader beslag op onze provinciale financiën kan worden gelegd.

De VVD vindt het schatkistbankieren een vorm van gelegaliseerde diefstal. Als dan ook nog blijkt dat het niet halen van Europese begrotingsafspraken financiële consequenties voor de provincie kan hebben gaat de VVD er vanuit dat het college via het IPO met gepaste middelen de tegenaanval inzet.

De begroting 2015 kan op de steun van de VVD-fractie rekenen.