Voorkom preventief toezicht en breng begroting op orde

De VVD wil dat het College van Gedeputeerde staten structureel geld uittrekt voor het onderhoud van provinciale infrastructuur. Het ministerie van Binnenlandse Zaken oordeelde eerder dat de begroting van de provincie op dit punt tekortschiet. Als het aan de VVD ligt worden de aanbevelingen van het ministerie overgenomen.

De provincie heeft te maken met achterstallig onderhoud van onder andere wegen en vaargeulen. In 2016 is daarom extra geld uitgetrokken om die achterstanden in te lopen. Het ministerie is echter kritisch over de wijze waarop het onderhoud in de begroting is opgenomen. VVD-Statenlid Nico Bakker deelt die kritiek. ‘Onderhoud van vaargeulen en wegen is een kerntaak van de provincie en hoort dus op orde te zijn. Dit betekent dat je hier structureel geld voor vrij maakt. Ik begrijp heel goed dat het College het geld liever aan andere dingen uitgeeft. Iedereen besteedt zijn geld liever aan een vakantie of nieuwe auto dan aan het onderhoud van zijn huis. Leuk op de korte termijn, maar onverantwoord op de lange termijn’.

Het ministerie houdt jaarlijks de begroting van de provincie tegen het licht. Bij de begroting van 2017 wordt opgemerkt dat tegenover de vaste lasten van het onderhoud geen structurele inkomsten staan. Daarnaast is de begroting onvoldoende duidelijk over de exacte omvang van het achterstallig onderhoud en hoe dit wordt opgelost. Zo ontbreekt bijvoorbeeld het inzicht in de omvang van het baggeronderhoud.

De VVD wil voorkomen dat de provincie onder preventief toezicht wordt geplaatst en dient daarom woensdag een motie in waarin het College van Gedeputeerde Staten wordt opgeroepen om de aanbevelingen van het ministerie over te nemen. ‘Vaste lasten horen te worden gedekt door structurele inkomsten. Dat werkt in ieder huishouden zo en geldt ook voor de provincie’, aldus Bakker.