Kleinere gasvelden kunnen Groningen redden

De VVD ziet volop kansen voor innovaties op het gebied van energietransitie waarmee de aardbevingsregio versterkt kan worden. Maar tegelijkertijd wil de VVD de ogen niet sluiten voor het feit dat Groningen voorlopig niet 100 procent op groene energie kan draaien. Daarom moet ook gekeken worden naar de exploitatie van kleine gasvelden op zee, zoals het veld dat recent op de Noordzee boven Schiermonnikoog werd ontdekt.

Dat stelde Mirjam Wulfse gisteren in Provinciale Staten. ,,Verdere verlaging van de gaswinning in Groningen is mogelijk als we elders zoveel mogelijk gas veilig kunnen winnen”, zegt Wulfse. Een aantal partijen in Provinciale Staten is tegen de exploitatie van relatief kleine velden op zee. Zij willen zo snel mogelijk van het gas af. Dat lijkt lekker groen, maar in feite spannen deze partijen het paard achter de wagen: door de exploitatie van kleine velden te blokkeren zijn Groningen en de rest van Nederland straks onherroepelijk aangewezen op Russisch gas.

Niet wenselijk en allesbehalve groen, aldus de VVD: gas uit Rusland heeft meer negatieve klimaatgevolgen dan gas uit Groningen, zo bleek uit een rapport van overheidsbedrijf Energie Beheer Nederland.