Techniek gaat ons helpen nog betere besluiten te nemen

De wereld om ons heen verandert elke dag. We leven in een digitale maatschappij en zijn onderdeel van een ingrijpende technologische revolutie. Om als overheid met de tijd mee te gaan, is het belangrijk om altijd open te staan voor alle beschikbare technieken en innovaties.

© Laura Dijkstra

Ik denk dat we met behulp van datasets (Open Data/Geodata) en gebruik van virtual reality ('VR') de kwaliteit van onze besluiten enorm kunnen verbeteren. Daarom heb ik begin dit jaar de startnotitie ‘Technologie & Politiek: Een strategie voor de toekomst’ geschreven, om een handleiding te bieden over de toepassing van technologie in politieke besluitvorming. Maar zoals we allemaal weten: papier is geduldig en voor de combinatie IT & Overheid heb je een lange adem nodig. Daarom ben ik blij dat we vrijdag 18 mei een grote (jaja) stap hebben gezet door met een groep politici en ambtenaren al brainstormend een bezoek te brengen aan het Centrum voor Informatietechnologie en Geodienst van de Rijksuniversiteit Groningen. Dat is een supertoffe club die (o.a.) allerlei (open)data van en uit de Provincie aan elkaar vastknoopt en daar VR-filmpjes van maakt.1

Tijdens de bijeenkomst kregen we eerst een algemene introductie, om daarna gewapend met VR-brillen te discussieren over het neerzetten van een windmolenpark in een 3D-dorp. We konden kiezen uit alle soorten en maten windmolens, en direct zien hoeveel stroom elke keuze zou opleveren. Het leuke was dat we tijdens  dit 'puzzelen' met de energiebehoefte van de inwoners en het aantal windmolens, 'live' de impact op de omgeving konden zien. Erg interessant. Afsluitend volgde een onstuimige discussie over het gebruik van hedendaagse technologie in de politiek.


Wat mij betreft is het al lang geen vraag meer óf we dit soort instrumenten moeten inzetten maar vooral wanneer en hoe we dat het beste kunnen doen. Ik zie in deze digitaliserende samenleving, met steeds meer technologische mogelijkheden, geen andere optie dan deze ontwikkelingen zo snel mogelijk te omarmen en toe te passen. Gebruik van Geo- en Open Data zorgt ervoor dat iedereen over dezelfde informatie beschikt. Dit verbetert de kwaliteit van al onze besluiten. Vaak beslissen we over de omgeving van onze inwoners vanaf het tweedimensionale, vlakke papier. Met gebruik van o.a. VR kunnen we de toekomst in huis halen. Bovendien kunnen we inwoners beter informeren en betrekken bij de besluiten die wij nemen over hun leefomgeving.

Deze (en nog veel meer) technologische ontwikkelingen gaan mij aan het hart en ik ga mijn best doen om ze in de taaie bureaucratie van onze overheidslagen door te laten sijpelen. Het zijn de kleine successen en bijeenkomsten zoals deze die we moeten vieren! Op zaterdag 15 september houdt de VVD provincie Groningen een ICT Minicongres over dit onderwerp om een zeer noodzakelijke digitale agenda voor de komende jaren te maken; voor de toekomst van onze besluitvorming, leefomgeving en van ons allemaal.

Dit artikel is geschreven naar aanleiding van het werkbezoek voor het jaarboek van de Vereniging van Griffiers, georganiseerd door griffiers mw. N. Engels en dhr. J. van Urk, waarvoor dank!

 1 Zie website voor meer info: https://www.rug.nl/society-business/centre-for-information-technology/research/services/gis/portfolio/