Campingtoiletten eerder open!

De Groninger VVD-Statenfractie is blij dat per 15 juni de sanitaire voorzieningen op campings en recreatieparken weer open mogen. Toch hopen de liberalen dat ondernemers die nu al aan de regels voldoen, ook eerder open mogen.

“Wij zijn erg blij dat de ondernemers in de recreatiesector nu ook weer echt kunnen ondernemen, daar hebben wij ons de afgelopen weken hard voor ingezet" zegt Statenlid Madà Miesen, “Het verplicht sluiten van de toiletvoorzieningen was een zware klap voor deze sector. In het afbouwen van de beperkingen rondom het coronavirus staan de betrokken ondernemers nu te trappelen om de deuren te openen en toeristen te verwelkomen. Dit is belangrijk voor de bedrijven zelf, de werkgelegenheid en het herstel van de economie in Groningen. "

De campings en parken missen al lange tijd een groot deel van hun inkomsten omdat de toiletgebouwen niet eerder dan 1 juli open mochten. Dit werd ook als oneerlijk gezien omdat bijvoorbeeld toiletten bij restaurants en benzinestations wel open mochten. “Campingeigenaren kunnen de huidige regels niet meer uitleggen aan hun gasten, daarom is het mooi dat ze nu toe kunnen werken naar een vervroegde opening" vervolgt Miesen, “Wij zijn de afgelopen weken druk bezig geweest om te lobbyen voor het eerder opengaan van deze voorzieningen, net als de bedrijven zelf en de brancheorganisatie. Gelukkig heeft deze druk inmiddels resultaat opgeleverd en kunnen mensen weer volop gaan genieten van Groningen!"

Volgens de liberalen kan er zelfs nog wel een schepje bovenop: "Het is natuurlijk mooi dat de bedrijven 15 juni weer voluit aan de slag kunnen, maar omdat een hoop bedrijven nu al aan de richtlijnen voldoen, is er wat ons betreft voor die bedrijven geen enkele reden meer om te wachten. Elke dag dat het sanitair niet open kan, kost deze ondernemers veel geld en kunnen toeristen niet optimaal genieten van onze mooie provincie."

Voorwaarde voor het openstellen van de voorzieningen is dat de bedrijven wel goede protocollen hanteren en voldoen aan de eisen van het RIVM. Veel bedrijven hebben hun bedrijfsvoering inmiddels aangepast aan deze richtlijnen en zijn er helemaal klaar voor: Toiletgebouwen zijn aangepast, schoonmaakroosters liggen klaar en gebouwen en recepties zijn aangepast.

De liberalen roepen dan ook de Veiligheidsregio Groningen op, om bedrijven die kunnen aantonen al aan de RIVM-richtlijnen te voldoen, nu al toestemming te geven om hun sanitaire voorzieningen open te stellen.