Woningbouw

De VVD wil hard aan de slag met de woningbouwopgave. Daarom zijn er afspraken tussen de Provincie, de gemeenten en het Rijk om meer dan 28.000 nieuwe woningen te bouwen. De VVD wil vooral binnen de bestaande steden en dorpen bouwen. Als er goede plannen zijn voor kleinschalige woningbouw in het buitengebied, dan wil de VVD dat toestaan.


De VVD vindt dat gemeenten zelf het beste kunnen bepalen waar ze woningen willen bouwen. Daarom gaan we onnodige regels schrappen. Alleen de belangrijkste regels behouden we, zodat we ons Groninger landschap, ons erfgoed en ons uitzicht kunnen behouden.


Er zijn mensen die zeggen dat de provincie de gemeenten moet dwingen om meer sociale huurwoningen te bouwen. Daar is de VVD geen voorstander van. Gemeenten bouwen geen huurwoningen, dat doen woningcorporaties en private partijen. De VVD wil in goed overleg met de gemeenten afspraken maken over het aantal woningen dat de komende jaren wordt gemaakt. Het uitgangspunt is dat we samen aan ‘t werk gaan, de VVD is geen voorstander van dwang.


De VVD wil zo veel mogelijk nieuwe woningen realiseren binnen de bestaande dorps- en stadsgrenzen. Zo blijven scholen, winkels en bedrijven goed bereikbaar en behouden we ons Groninger landschap. De VVD wil kleinschalige woonplannen die goed de omgeving van het buitengebied passen, wel toestaan.


De VVD vindt dat het Rijk verantwoordelijk is om er voor te zorgen dat er voldoende geld voor de schadeafhandeling binnenkomt. De provincie heeft geen geld om de schadeafhandeling voor te schieten en moet dat dus ook niet doen.


De VVD wil verstandig met de energietransitie omgaan, dat houdt in dat we dat op een manier moeten doen die voor iedereen haalbaar en betaalbaar is. De VVD wil geen mensen dwingen om van het gas af te gaan, zeker niet als blijkt dat hun woning niet geschikt is voor een warmtepomp. De gemeenten en ministeries zijn binnen de overheid de geschikte partijen om met de energietransitie aan de slag te gaan, dat doen ze ook. Daarom vindt de VVD dat de provincie niet moet meebetalen aan het aardgasvrij maken van woningen.